Info leerlingen/ouders
Tijdens je Maatschappelijke Stage, MaS krijg je de kans om te ontdekken hoe leuk het is om je in te zetten op plekken waar ze jouw hulp goed kunnen gebruiken; in de buurt, op een club, binnen een vereniging of bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis. Kijk op deze pagina voor een overzicht van de MaS in Woerden en omgeving. Heb je het filmpje over MaS in Woerden al gezien?
Jouw hulp en inzet doen er toe!
De voordelen van MaS voor jou én voor je omgeving
- Jij maakt kennis met vrijwilligerswerk. Je werkt met mensen die je normaal misschien niet zo
snel ontmoet. Je helpt anderen. Je ontdekt dat je inzet belangrijk is. En: Helpen maakt happy!
- Organisaties krijgen tijdelijk een nieuwe vrijwilliger. Ze krijgen van jou ook nieuwe ideeën.
Door jouw hulp kunnen (extra) activiteiten worden uitgevoerd voor de samenleving.
Wat verwachten we van jou?
Zit je op het Kalsbeek College, dan loop jij je maatschappelijke stage in het derde leerjaar. Zit je op Minkema College locatie Minkemalaan, dan doe jij deze stage in het vierde leerjaar. Zit je op het Minkema College locatie Stein, dan loop je 20 uur stage (deels via school) in het tweede leerjaar.
Het aantal uren MaS is vastgesteld op 30 (behalve Minkema Stein). Genoemde scholen hebben bepaald dat alle maatschappelijke stages buiten schooltijd, in de weekenden of tijdens vakanties uitgevoerd worden. Je kunt er voor kiezen iedere week 2 uur stage te lopen, maar je kunt ook meedoen aan een evenement en zo al je uren in een bepaalde periode lopen. Of je kiest ervoor je stage te lopen in één van je vakanties. Net wat jou uitkomt. Je mag al stage lopen vanaf de zomervakantie voorafgaand aan het leerjaar waarvan de Mas onderdeel uitmaakt.
Je mag zelf kiezen op welke manier jij de 30 uur wilt indelen. Kies jij ervoor om alle uren bij eenzelfde stagebieder uit te voeren of heb je een voorkeur voor meerdere korte stages bij verschillende organisaties? Aan jou de keuze!
Wat voor stage zal je kiezen?
Kies vooral iets dat je zelf leuk vindt! Dat kan verschillen van koffie schenken in een verzorgingstehuis, voorlezen in de bibliotheek tot een training geven bij jouw sportclub of meelopen met een boswachter. Je kunt de MaS zo ook gebruiken om te kijken of een bepaald beroep bij je zou passen. Dan is je keuze voor je vervolgopleiding meteen ook een stuk makkelijker! Je mag alleen geen geld verdienen met je stage, of deze bij een commercieel bedrijf lopen. Twijfel je of een stage goed is (bijvoorbeeld een stageplek op een manege mag niet als je de stallen schoonmaakt, maar wel als je de ruitervereniging helpt met de lessen en stage bij een kinderdagverblijf, gastouder of peuterspeelzaal mag niet maar stage bij een basisschool weer wel), overleg dan met je coordinator van school.
Een positieve ervaring met MaS heb je voor een groot deel zelf in de hand! Waarschijnlijk heb je op school of op de stagemarkt al gehoord over verschillende stageplekken. Je kunt ook een stage vinden bij een organisatie die je al kent. Bijvoorbeeld je sportclub of de kerk waar je heen gaat. Ook je ouders en familie weten misschien wel een leuke stageplek voor je.
De stageplek moet wel aan voorwaarden voldoen.
In de vrijwilligersvacaturebank van Hart voor Woerden doe je leuke ideeën op of vind je een stage die jou op het lijf geschreven is. Alle stages in de vacaturebank zijn goedgekeurd door de stagemakelaar.
De handleiding voor reageren via de website kun je downloaden via de link.
Maatschappelijke stage is geen beroepsstage
Het verschil tussen een maatschappelijke stage en een beroepsstage is niet voor iedereen even duidelijk. Bij een beroepsstage doe je werkervaring op, en ontwikkel je specifieke vaardigheden om een beroep te kunnen uitoefenen. De maatschappelijke stage heeft als doel jou inzicht, kennis en begrip te bieden over ontwikkelingen in de samenleving. Je kunt je Mas wel gebruiken om te ontdekken of een bepaalde beroepsrichting iets voor je is.
'Een maatschappelijke stage doe je voor een ander en een beroepsstage doe je voor jezelf'
(uitspraak van een leerling).