Colinda Dierenasiel Reijerscop

Lees het verhaal

Kim Handje Helpen

Een échte stage mag eerstejaars studente Sociaal werk Kim nog niet doen. Maar vrijwilligerswerk doen om zo alvast een beetje te leren over haar werkgebied, dat kan wél. Daarom gaat Kim elke week op stap met een vrouw van 69 uit Woerden.

Lees het verhaal

Henk Samen Sterk Huis

Het komt eigenlijk door zijn vrouw Ineke dat Henk nu actief betrokken is bij het Samen sterk huis. ‘Zij gaf daar al workshops bloemschikken. Ik bracht dan de bloemen en andere materialen langs. Zo ben ik erin gerold, en nu organiseer ik samen met mede-vrijwilliger Ed het maandelijkse mannenuitje.’

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Leendert van NPV

1x per maand 1 uurtje babbelen: zo simpel kan vrijwilligerswerk zijn. Leendert is ondernemer en heeft een gevuld leven, maar een uurtje per maand is altijd wel te vinden. Dat ene uurtje is zeer welkom bij de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), waar Leendert vrijwilliger is.

Lees het verhaal

Jacqueline - Voedselbank

Je aanmelden bij de Voedselbank en direct eten meekrijgen, zonder dat je vragen krijgt: dat kan bij Voedselbank Woerden. Want, zo redeneert de Voedselbank: je meldt je hier niet zomaar aan. Pas na die eerste hulp volgt je intake. Dan maak je bijvoorbeeld kennis met intake-vrijwilliger Jacqueline.

Lees het verhaal

Astrid van het Logeerhuis

Op misschien wel het mooiste plekje van Woerden, pal aan de rand van landgoed Bredius, staat Logeerhuis Bredius. Mensen die normaal gesproken op een mantelzorger steunen, kunnen hier een tijdje logeren. Het Logeerhuis draait helemaal op vrijwilligers. Astrid vertelt graag over haar ervaringen.

Lees het verhaal

Sandy van Zonnehof

In het dagelijks leven werkt ze fulltime als manager bij een Amerikaans softwarebedrijf. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is bij dit bedrijf belangrijk, dus mogen werknemers 1% van hun werktijd besteden aan vrijwilligerswerk. En zo kwam Sandy uit bij Ontmoetingscentrum Zonnehof. Ze wandelt met mensen met beginnende dementie en geeft lessen stoelyoga.

Lees het verhaal

Wesley van VSGH

Wesley is maatschappelijk begeleider bij het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart (VSGH). Hij helpt statushouders die net in Woerden zijn komen wonen, wegwijs worden en regelt samen met hen praktische zaken.

Lees het verhaal

SchuldHulp- Maatje Paula

Paula is vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje Woerden en helpt als schuldhulpmaatje mensen hun (dreigende) schulden aan te pakken.

Lees het verhaal

Vera van Present Woerden

‘Juf Vera’ begon met wat losse klusjes voor Stichting Present in Woerden: kaartjes rondbrengen met Valentijn, samen met haar klas op de Margrietschool knutselen voor Pasen…

Lees het verhaal

Gert van AutoMaatje

We praten met de allereerste vrijwilliger van AutoMaatje, de vervoersservice voor en door eigen bewoners. Vanaf dag 1 rijdt Gert met veel plezier mensen rond in Zegveld en omstreken. Hij vindt het belangrijk om tijdens zijn pensioen actief te blijven en iets bij te dragen aan het welzijn van andere mensen.

Lees het verhaal

Elise van het Rode Kruis

Je vrijwilligerswerk zó leuk vinden dat je je studiekeuze erop aanpast: Elise deed het. Zij staat namens het Rode Kruis als EHBO’er op evenementen en haalt daar zo veel voldoening uit dat ze heeft besloten een deeltijd verpleegkundeopleiding te gaan doen.

Lees het verhaal

Ruud van de Sleutelclub

‘Ik kan niet stilzitten, ik wil niet afstompen. Ik wil actief blijven en mijn kennis overdragen aan anderen.’ Ruud is een enthousiaste vrijwilliger die heel helder heeft waarom hij vrijwilligerswerk doet. Sinds 2018 is hij betrokken bij de Sleutelclub in Kamerik. Hij begon als secretaris, maar inmiddels heeft hij een 30-urige ‘vrijwilligersbaan’ bij de club.  

Lees het verhaal

Anne's verhaal

Stichting De Terugwinning is gevestigd aan de Leidsestraatweg en heeft als doel om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, te begeleiden naar betaald werk. Ze gaan ervan uit dat iedereen unieke talenten heeft en iets kan betekenen voor zijn omgeving en de maatschappij. Tegelijkertijd wil De Terugwinning producten maken van “afval”. Er is een fietsenwerkplaats, een kledingafdeling en een houtafdeling. In de houtwerkplaats worden oude deuren gerecycled tot meubelen, vogelhuisjes, fotolijsten of herbruikbare planken.

Lees het verhaal

Pia's verhaal

“Achteraf gezien begon het denk ik al een jaar of vijf geleden. Samen met mijn broer en zus zijn wij er voor mijn moeder. Mijn broer ontfermt zich vooral over haar administratie. Mijn zus en ik wisselen elkaar af. Doen de boodschappen, koken en blijven bij haar wanneer ze eet. Dan is ze niet alleen en houden wij haar in het oog, want ze moet goed eten. Wij hebben natuurlijk ook ons gezin nog, dus we plannen het met elkaar zo goed mogelijk.”

Lees het verhaal

Debbies verhaal

In het wijkcentrum van Molenvliet, wat beheerd wordt door stichting Sinar Maluku, worden elke dag activiteiten georganiseerd. Denk aan een speelcafé, bingo, de uitgaansclub, lekkere lunches, de bijbelclub, een kaartavond en de crea-ochtenden. Iedereen is hier welkom om mee te doen en op die manier onder de mensen te komen. Ook als je niet in Molenvliet woont. Debbie is sinds twee jaar vrijwilliger bij het wijkcentrum.

Lees het verhaal

Gerrits verhaal

In het oude stadhuis vind je het Stadsmuseum. De vaste collectie van het Stadsmuseum Woerden richt zich op de kunst- en cultuurhistorie van Woerden en het Groene Hart. En daarnaast zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien, zoals de tentoonstelling geKOEsterd, over koeien in de kunst, en natuurlijk de pop-uptentoonstelling in het kader van de Koeiemart. Gerrit heeft samen met collegavrijwilliger Piet zorg gedragen voor de inrichting van deze tijdelijke tentoonstellingen.

Lees het verhaal

Adriaans verhaal

Handjehelpen is er om kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt te ondersteunen. Ze koppelen een vrijwillig maatje aan de hulpvrager en die voorziet in wat de hulpvrager nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan leuke activiteiten binnen- en buitenshuis. En Handjehelpen bestaat inmiddels al meer dan veertig jaar! Adriaan is sinds januari 2020 actief voor Handjehelpen. Samen met zijn fietsmaatje gaat hij er elke week een paar uur op uit.

Lees het verhaal

Walters verhaal

Coming Out Woerden is een werkgroep en valt onder COC Midden-Nederland. Deze organisatie zet zich al meer dan zeventig jaar in voor veiligheid, belangenbehartiging en activiteiten voor kwetsbare doelgroepen, zoals jongeren, vluchtelingen en de LGBTIQ+ community. Coming Out Woerden is vier jaar geleden ontstaan en heeft als doel dat er meer aandacht komt voor acceptatie van de LGBTIQ+ gemeenschap door middel van organiseren van activiteiten. En daarnaast zijn ze aanspreekpunt voor zorgen of vragen met betrekking tot de LGBTIQ+ gemeenschap. Walter is min of meer vanaf het begin vrijwilliger bij Coming Out Woerden.

Lees het verhaal

Margits verhaal

Het Stadsmuseum in Woerden toont niet alleen werken binnen zijn muren, maar ook daarbuiten. Wel 51 objecten vallen onder hun beheer. Kunstwerken die soms met de historie van Woerden te maken hebben, maar ook gewoon de moeite van het bekijken waard zijn. Een daarvan is de fontein voor het station. Margit zorgt samen met Rob en Gerrit voor het onderhoud van de fontein.

Lees het verhaal

Shauna en Minou's verhaal

Shauna is sinds een paar jaar vrijwilliger bij de Plusbus. De Plusbus haalt minder mobiele ouderen thuis op en rijdt met hen naar de Jumbo om boodschappen te doen. Na afloop staat er natuurlijk een lekker kopje koffie klaar. En ondertussen wordt er uitgebreid bijgekletst. Een gezellige boel dus. En wel zo gezellig dat Shauna haar goede vriendin Minoe ook overhaalde om vrijwilliger te worden. Minoe gaat binnenkort voor het eerst mee met de Plusbus om te ervaren hoe het is.

Lees het verhaal

Iets verhaal

VTC Woerden is de Woerdense volleybalvereniging. Ongeveer 25 jaar geleden sloten de twee rivaliserende verenigingen Thornax en Valboval de handen ineen en gingen ze samen verder als VTC Woerden. De sporthal naast de Kalsbeek, de Thijs vd Polshal, is hun thuisbasis en de kantine van de club heeft de gezelligheid van een bruine kroeg. De club telt inmiddels zo’n 435 leden. Iet is wedstrijdsecretaris en een van de ruim honderd vrijwilligers van de club.

Lees het verhaal

Caroliens verhaal

In de Havenstraat vind je de Wereldwinkel. Hier worden bijzondere, duurzame en handgemaakte cadeauartikelen verkocht. De artikelen zijn allemaal fairtrade geproduceerd. Dit betekent dat het product verantwoord is gemaakt: de producent heeft een eerlijke prijs gekregen, het productieproces is transparant en er is geen sprake van kinderarbeid. De Wereldwinkel is de perfecte plek om iets leuks te vinden voor elke gelegenheid. Een verjaardagscadeautje of een bedankje, iets lekkers of gewoon omdat je op zoek bent naar een fairtrade alternatief voor de supermarkt. Carolien werkt als vrijwilliger in de Wereldwinkel. Samen met iets meer dan twintig vrijwillige collega’s houdt zij de winkel draaiende.

Lees het verhaal

Pieters verhaal

Helpen waar geen helper is. Dat is de slogan van stichting Present. Deze stichting helpt mensen met een kwetsbare gezondheid, zonder sociaal netwerk of zonder de financiële middelen om een klus te klaren. De projecten worden altijd aangedragen door maatschappelijk werkers en zijn in of rondom het huis. Denk aan laminaat leggen, een schutting plaatsen, behangen en schilderen of spullen verhuizen. Pieter ’t Hart was vijftien jaar geleden een van de oprichters en is sindsdien projectcoördinator bij stichting Present. Hij neemt met zijn bouwkundige achtergrond de praktische projecten voor zijn rekening. De andere projectcoördinatoren verzorgen de sociale aanvragen.

Lees het verhaal

Elly's verhaal

KUNSTaandenRIJN Woerden werd in 2018 opgezet. Zij bieden Woerdense creatievelingen die actief zijn in de beeldende kunst een podium door middel van allerlei activiteiten en evenementen. Denk dan bijvoorbeeld aan de RijnKUNSTprijs, de KUNSTkajuit en de RijnKUNSTroute. KUNSTaandenRIJN heeft een aantal vrijwilligers die helpen met het dagelijkse reilen en zeilen van de stichting. Elly is er daar één van. Zij was nauw betrokken bij de oprichting van de stichting en is nu penningmeester.

Lees het verhaal

Dora's verhaal

Dora is vrijwilliger bij Klein Houtdijk in Kamerik. Klein Houtdijk is een kleinschalig wooncentrum bij een boerderij in de polder tussen Woerden en Kamerik. Er is plaats voor dertien ouderen. De kippen lopen op het terras en de bewoners hebben zicht op de koeien en schapen. Binnen ontmoeten de bewoners elkaar in de gezellige huiskamer met open keuken. Dora verzorgt op vrijdag en zaterdag het ontbijt voor de bewoners en onderhoudt de groentetuin.

Lees het verhaal

Sharons verhaal

In het Brediuspark vind je dierenweide Kukele-Boe. In de dierenweide, die inmiddels niet meer weg te denken is uit het Brediuspark, kunnen geiten worden geaaid, kippen worden gevoerd en vogels bekeken. Daarnaast vinden er regelmatig leuke activiteiten plaats. Er is altijd iets te zien of te doen. En dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door een vaste club mensen, waarvan een groot deel vrijwilliger is. Sharon is een van die vrijwilligers. Zij werkt twee à drie dagen in de week bij dierenweide Kukele-Boe.

Lees het verhaal

Priscilla en René

In de Brede School, tegenover winkelcentrum Tournoysveld, zit Speelotheek Woerden. Iedereen kan lid worden en voor een klein bedrag allerlei speelgoed lenen. Het aanbod is gigantisch en ontzettend uiteenlopend. Voor puzzels, gezelschapsspellen, LEGO, poppen, Playmobil, buitenspeelgoed of zelfs een groot springkussen kun je hier terecht. Priscilla en René zijn vrijwilligers bij de Speelotheek en zorgen dat de leden onbezorgd kunnen genieten van alles wat de Speelotheek te bieden heeft.

Lees het verhaal

Berts verhaal

Zoals vanouds is Bert (staand, midden achter op de foto) sinds twee weken weer op zaterdag te vinden in sportcentrum Snellerpoort. Hier trainen zijn Bredius Rollers: de Woerdense rolstoelhockey-vereniging, onderdeel van ASV Bredius. Door zijn zoon Pim, die aan een rolstoel gebonden is, kwam Bert in aanraking met deze tak van sport. ASV Bredius had al verschillende aangepaste sporten binnen de vereniging en rolstoelhockey paste daar goed tussen. Zodoende richtte Bert de Bredius Rollers op. En sindsdien timmeren zij hard aan de weg in de landelijke competitie.

Lees het verhaal

Karels verhaal

Vier jaar geleden werd de Woerdense tak van het landelijke Coach4you opgezet. Deze organisatie helpt leerlingen met de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs. Het is niet zozeer bijles of huiswerkbegeleiding, maar vooral gericht op het welzijn van de coachkinderen. Zij zorgen dat de kinderen, coachkinderen genoemd, zelfverzekerd en met een goed gevoel beginnen aan hun middelbare school. Karel raakte al vroeg betrokken bij Coach4you. Sterker nog: hij werd de allereerste vrijwillige coach van de Woerdense afdeling!

Lees het verhaal

Tons verhaal

Overal in Woerden vind je vrijwilligers. En de katholieke Bonaventurakerk in het centrum van Woerden is daarop geen uitzondering. Het kosterschap is bijvoorbeeld een vrijwillige positie. Maar denk ook aan de dames die verantwoordelijk zijn voor de versiering van de kerk, de mensen die helpen het gebouw te onderhouden en degenen die de liturgieën drukken in het drukkerijtje in de kerk. Dit zijn ook allemaal vrijwilligers. Ton Beving is vrijwilliger en een van de zes kosters van de kerk. 

Lees het verhaal

Juliëts verhaal

Juliët is vrijwilliger bij stichting Ontmoeting. De vrijwilligers van stichting Ontmoeting bieden hulp aan gezinnen waar meerdere problemen spelen: multiprobleemgezinnen. Zij helpen het sociaal isolement te verminderen door een sterk, sociaal netwerk om mensen heen te bouwen. Dit kan door middel van een maatje bijvoorbeeld. En daarnaast biedt stichting Ontmoeting financiële en administratieve hulp. Juliët is vrijwilliger bij de Ontmoeting en onderdeel van een Ontmoetingnetwerk. Zij helpt een gezin dat vijf jaar geleden uit Eritrea vluchtte.

Lees het verhaal

Leonie en Jacky's verhaal

Tussen de Wulverhorstbaan en de Kromwijkerdijk vind je het thuishonk van Scouting Woerden: een club met ruim 580 leden, waarvan 185 vrijwilligers. Elke week zorgen die vrijwilligers ervoor dat kinderen van alle leeftijden lekker onbezorgd kunnen ravotten en spelen tijdens de verschillende opkomsten. Jacky en Leonie zijn vrijwilligers bij Scouting Woerden. Jacky is leiding en Leonie zit bij de groepsbegeleiding. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de maatschappelijke stageplaatsen.

Lees het verhaal

Kevin en Robberts verhaal

Aan de rand van het Brediuspark, vlakbij het Kalsbeek College, zit Podium Bredius: een plek waar jongeren terecht kunnen om elkaar te ontmoeten en te experimenteren met muziek. De groep vrijwilligers die nu deze plek runnen zijn over het algemeen zelf ooit begonnen als vaste bezoekers van Podium Bredius, wat toen Babylon heette. Twee van de vaste vrijwilligers zijn Robbert (op foto) en Kevin.

Lees het verhaal

Marcels verhaal

Het Klooster, gevestigd in het markante gebouw aan de centrumring, is het kunsteducatiecentrum van Woerden. In het Klooster krijgen kinderen en volwassenen les in muziek, theater en dans. En in de theaterzaal worden per seizoen (buiten corona) circa negentig professionele voorstellingen gegeven en ongeveer veertig amateurvoorstellingen of eigen producties. Een hoop vrijwilligers helpt om al deze voorstellingen en activiteiten op rolletjes te laten verlopen. Marcel is er daar één van. Al ruim tien jaar zet hij zich actief in voor het Klooster.

Lees het verhaal

Dirks verhaal

Dirk is vrijwilliger bij de brandweerpost van Woerden. Deze vrijwilligers rukken uit als er ergens een brand is, ongeluk of andere hulpdiensten assistentie nodig hebben van het materieel van de brandweer. Al met al zijn er wel veertig vrijwilligers actief bij de Woerdense post.

Lees het verhaal

Danielles verhaal

Na al een aantal jaren met het idee rondgelopen te hebben, is in 2010 met twee vrijwilligers en twee kinderen gestart met de restauratie van een Fiat 600 in een boerderijschuur in het centrum van Kamerik. Zo begon de Kamerikse Sleutelclub. Al snel groeide het aantal kinderen, vrijwilligers en activiteiten en moest zelfs worden gezocht naar een grotere ruimte. Inmiddels zijn circa tweehonderd kinderen gratis lid en buiten coronatijd ongeveer 25 vrijwilligers actief. Naast een werkplaats heeft het pand van de Sleutelclub een knutselatelier (ook te gebruiken als grote vergaderruimte), een legohoek, een kookstudio, een kleinere vergaderruimte en een houtatelier en ruimte waar de houtbewerkingsmachines zijn ondergebracht. Hier zijn normaal gesproken elke week op woensdag- en vrijdagavond tientallen kinderen aan het repareren en knutselen. Een van de vrijwilligers die steevast helpt is Danielle. 

Lees het verhaal

Danny's verhaal

Danny’s dochter van twaalf jaar zwemt bij ZPC Woerden. Ze is een van de 80 wedstrijdzwemmers van Zwem- en Poloclub Woerden. Toen er binnen de vereniging een vacature kwam voor een vrijwilligersfunctie, besloot Danny de vereniging van zijn dochter een handje te helpen. Sindsdien doet hij dit vrijwilligerswerk met veel plezier!

Lees het verhaal

Arnolds verhaal

In de Meeuwenlaan, verstopt tussen de reguliere woningen, zit hospice De Mantelmeeuw. Hier komen mensen naartoe voor wie de allerlaatste fase van hun leven is aangebroken. De bewoners van het hospice hebben vaak nog maar enkele dagen of weken te leven en komen hier om uiteindelijk te overlijden. Arnold is sinds twee jaar vrijwilliger bij De Mantelmeeuw en verzorgt, samen met meer dan 50 andere vrijwilligers, de bewoners. Hoewel vrijwilliger zijn op zo’n plaats voor sommigen als een zware taak wordt gezien, ervaart hij vooral de positieve kanten van zijn werk.

Lees het verhaal

Harmens verhaal

In het Batensteinbad van Woerden kun je terecht voor allerlei verschillende wateractiviteiten. Veel Woerdenaren hebben daar waarschijnlijk hun zwemdiploma’s gehaald en anderen zijn er wellicht elke zondagochtend te vinden voor het baantjeszwemmen. Maar wist je dat het ook de thuisbasis is voor zwemvereniging ZPC Woerden? Zwem- en Polo Club Woerden combineert wedstrijdzwemmen en waterpolo in één vereniging. Harmen is een van de waterpoloërs en daarnaast actief als vrijwilliger bij de club.

Lees het verhaal

Patricks verhaal

RPL Woerden is jarig! Sinds 1971 is de radiozender te horen in Woerden en de directe omgeving. De zender is in halve eeuw dat het bestaat natuurlijk veel veranderd: zo werd de televisietak bijvoorbeeld toegevoegd. Maar één ding is bij RPL Woerden al die tijd hetzelfde gebleven: alles wordt gerund door vrijwilligers! Of het nu gaat om het presenteren, de technische werkzaamheiden of het maken van reportages: alle werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers. Patrick is een van die vrijwilligers. En zelfs na bijna 25 jaar vrijwilliger te zijn bij RPL verveelt hij zich er geen seconde!

Lees het verhaal

Henri's verhaal

Elke Woerdenaar komt weleens in het Brediuspark. Maar wie zit daar precies achter? En coördineert activiteiten en faciliteiten als de Pluktuin of de Natuurspeelweide? Dat gaat via Stichting Landgoed Bredius. Een stichting die ongeveer acht jaar geleden in het leven is geroepen om het park in stand te houden en open te stellen voor heel Woerden. En leuk om te weten: de stichting wordt volledig gerund door vrijwilligers! Ook de nieuwe voorzitter, Henri, is vrijwilliger.

Lees het verhaal

Heidi en Anita

In het hart van Harmelen vind je het Dorpshuis: een voormalig schoolgebouw dat nu dienst doet als ontmoetingsplek. In verband met corona is het Dorpshuis in principe gesloten voor de gebruikelijke activiteiten, zoals de creamiddag en de Lunch je mee?-bijeenkomsten. Normaal gesproken kunnen buurtbewoners zelfs hun eigen activiteiten en bijeenkomsten in het Dorpshuis organiseren, maar vanwege corona kwam ook dat stil te liggen... Gelukkig vond het Dorpshuis toch een coronaproof alternatief waarmee zij mensen verbinden: Een hapje & een praatje. Vrijwilligers bezorgen een maaltijd bij iemand die wel een lichtpuntje kan gebruiken en maken een gezellig kletspraatje aan de deur. Naast de opgetrommelde vrijwilligers die Een hapje & een praatje mogelijk maken, zijn er ook vaste vrijwilligers verbonden aan het Dorpshuis. Dit zijn bijvoorbeeld Heidi en Anita: gastvrouwen bij Dorpshuis Harmelen.

Lees het verhaal

Liesannes verhaal

Stichting Thuishuis Woerden is een stichting die zich inzet voor het voorkomen en verhelpen van eenzaamheid onder ouderen in de gemeente Woerden. Zij hebben verschillende initiatieven opgezet waarmee ze dit doen, zoals Automaatje, Thuisbezoek en Belmaatje. Belmaatje is speciaal in het leven geroepen om ook wanneer er strenge coronamaatregelen gelden eenzaamheid te verminderen. Hoe werkt Belmaatje precies? Een vrijwilliger wordt gekoppeld aan iemand die behoefte heeft aan een praatje en zij bellen elkaar regelmatig. Zo simpel kan het zijn!

Lees het verhaal

Wendy's verhaal

De meeste Woerdenaren kennen het Brediuspark wel. Hoeveel weten er echter welke initiatieven zijn opgericht om het park en zijn maatschappelijke functies (rust, educatie en recreatie) voortdurend te behouden of verder te ontwikkelen? En achter de meeste initiatieven zit Stichting Landgoed Bredius: een stichting, bestuurd door vrijwilligers, die zich voortdurend inzet om het park zo aangenaam mogelijk te maken én houden. Een van de initiatieven van Stichting Landgoed Bredius is de Natuurspeelweide: een natuurspeeltuin die vorig jaar officieel werd geopend en in een jaar tijd enorm populair is geworden onder jong én oud! In deze speelweide kunnen kinderen spelen met water, takken en alles wat de natuur te bieden heeft.

Lees het verhaal

Nienkes verhaal

Nienke is jarenlang heel actief vrijwilliger geweest voor verschillende organisaties, zoals ’t Oude Landt en voor de Voedselbank. “Ik ben nu net gestopt met veel van mijn vrijwilligerswerk omdat ik mijn man moet verzorgen. Het stoppen met vrijwilligerswerk lag mij ontzettend zwaar. Ik vond het een verschrikking. Wat ik het meest mis is het contact. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan waarbij ik veel in aanraking kwam met andere mensen. Bij de Voedselbank konden we bijvoorbeeld, tot corona, altijd ontzettend gezellig met de bezoekers kletsen tijdens het inladen van de tassen. Dat werd wel lastiger toen we het contact moesten beperken. Gelukkig kom ik af en toe nog bezoekers van de Voedselbank tegen en dan hebben we alsnog even een gezellig kletspraatje. Je merkt dat veel mensen dat nodig hebben. Even van je af kunnen praten is gewoon heel belangrijk. Helemaal in deze periode.”

Lees het verhaal

Reiniers verhaal

Reinier is een van de vrijwilligers van K’77: de jongerenvereniging aan de Hoge Rijndijk. Op het moment wordt er veel geklust omdat de boel natuurlijk dicht is vanwege corona, maar normaal gesproken is het er op vrijdag- en zaterdagavond gezellig druk. “We hebben een heleboel vaste bezoekers. Daarvan zijn er nu een stuk of 12 echt actief als vrijwilliger. Ze doen van alles binnen de vereniging. Het voornaamste is het draaien van de bar, maar daarnaast helpen die vrijwilligers met de schoonmaak, techniek, marketing en PR en de organisatorische dingen. Als laatste hebben we een bestuur met een voorzitter, secretaris en penningmeester: ook allemaal vrijwilligers.”

Lees het verhaal

Kees' verhaal

Kees is een van de vrijwilligers die is aangesloten bij AutoMaatje. Hij rijdt al jaren mensen die geen toegang hebben tot een auto overal en nergens naartoe: van de kapper naar het ziekenhuis en alles daartussenin. “Ik heb er sowieso een geschikte auto voor, maar vind het daarnaast ook gewoon leuk om te doen. Ik vind het leuk om dan even met iemand anders dan mijn vrouw een gesprek te hebben over het een of het ander. Het is niet alleen voor degene die ik vervoer een moment om even tegen iemand aan te praten en het hart te luchten, dat geldt voor mij dus net zo goed. In plaats van werk zie ik dat dan ook echt als een hobby: ik doe het voor mijn plezier!”

Lees het verhaal

Frans' verhaal

Frans is een bekend gezicht voor iedereen die weleens op de markt komt. Hij verkoopt namelijk al ruim veertig jaar plantjes op de Woerdense Mart en deed dit, totdat corona roet in het eten gooide, nog steeds met ontzettend veel plezier. “Mijn vriendin heeft een wat zwakkere gezondheid, dus op de markt staan durfde ik niet meer aan toen corona uitbrak. Bovendien kreeg ik mijn handen ook wat voller met voor haar zorgen. Eigenlijk ben ik een soort mantelzorger geworden! Maar ook dat doe ik met heel plezier. Verder ben ik nog lekker actief voor bijvoorbeeld de kerk en de Roemeniëmarkt. Vaak bellen ze me als ze iemand nodig hebben voor een klusje, zoals het op- of aftuigen van de kerstbomen. Ik doe dat eigenlijk al jaren, dat helpen. Soms wat meer, soms wat minder. Meestal komt het spontaan op mijn pad. Ik rijd tegenwoordig bijvoorbeeld iemand die slechter ter been is naar de Voedselbank. Toen ze die vraag kregen bij de kerk ging er gelijk een belletje rinkelen: bel Frans maar, die heeft een auto en helpt graag! En dat is het inderdaad, ik help gewoon graag!”

Lees het verhaal

Tji-Ways verhaal

Tji-Way Tang is vrijwilliger bij Taekwon-Do IN NAE DO Kwan en beoefent de sport daar zelf ook. Met name afgelopen jaar was hij extra actief als vrijwilliger. Veel nieuwe aanvragen voor proeflessen via het talentenprogramma van Team Sjors in Woerden met de veranderende coronamaatregelen vereiste veel chakelen binnen de vereniging. Maar Tji-Way deed dit met heel veel plezier. “Ik doe dit echt allemaal uit liefde voor de sport. Je kunt de sport op bijna  elke leeftijd beoefenen, dat vind ik zo fascinerend aan Taekwon-Do. Hoe ik met Taekwon-Do in aanraking kwam? Door mijn zoon. Mijn zoon is namelijk begonnen met Taekwon-Do in Woerden toen hij bijna zes werd en het duurde niet lang tot het bij mij ook begon te kriebelen. Inmiddels beoefen ik de sport nu zes  jaar en zal ik komend jaar hopelijk op kunnen gaan voor mijn zwarte band! Dit zou namelijk afgelopen zomer zijn geweest totdat corona roet in het eten gooide." 

Lees het verhaal

Dikes verhaal

Dike is al een aantal jaar actief als vrijwilliger. Zij werkt onder andere bij VVV Kaaspakhuis in Woerden, hospice De Mantelmeeuw en Yoppers Groene Hart. “Waarom ik vrijwilliger ben? Ik vind het voornamelijk gewoon heel leuk. Het is leuk om onder de mensen te zijn, maar ook geweldig om mensen blij te kunnen maken. En daarnaast zijn er zoveel verschillende dingen te doen! Ik zit bijvoorbeeld in de organisatie van De Mantelmeeuw en help ook met de PR. Bij de VVV doe ik natuurlijk weer heel wat anders. Daar werk ik voornamelijk in de winkel. De diversiteit van vrijwilligerswerk spreekt mij in die zin heel erg aan.”

Lees het verhaal

Klaasjes verhaal

Klaasje is al zo lang als zij zich kan herinneren op de een of andere manier actief als vrijwilliger. Momenteel is zij gastvrouw bij buurthuis De Plint, maar zo heeft zij ook gewerkt als vrijwilliger bij de kerk en haar man bij een ouderenkoor. “Ik ben eigenlijk gewoon altijd bezig geweest. Net als mijn man. En zo sleep je elkaar er eigenlijk ook een soort van in mee. Als de een actief is als vrijwilliger, is het lastig voor de ander om te blijven stilzitten. Sowieso is dat stilzitten niets voor mij. Ik vind het te leuk om bezig te zijn. En ik haal er zelf ook veel uit trouwens. Het sociale contact dat ik heb als ik donderdagochtend, dat is koffieochtend, bij De Plint ben is heel fijn. Zo blijf ik een beetje onder de mensen en daarnaast op de hoogte van wat er speelt onder de mensen. De Plint is in dat opzicht echt de plaats waar ik op mijn plek ben. Zolang het lichaam het toelaat, zal ik daar wekelijks te vinden zijn!”

Lees het verhaal

Ellens verhaal

Ellen kreeg van de ene op de andere dag te maken met globale afasie: haar man kan sinds een propje in de hersenen niet meer praten. Ze probeerde meer te leren over afasie, maar merkte dat er weinig info over is te vinden. Daarom zette ze haar eigen (online) platform op: ‘Afasie op de kaart’. “Iedereen moet hierover weten, het is zo belangrijk! Onze levens veranderden van de ene op de andere dag en wij liepen tegen dingen aan waar anderen niet tegenaan zouden moeten lopen. Dat is mijn doel. Ik zet informatie over afasie op de Facebookgroepen die ik heb opgezet, reageer en deel berichten uit andere Facebookgroepen gerelateerd aan afasie en daarnaast plaats ik persoonlijke verhalen en berichten op de Instagrampagina. En nog steeds zoek ik meer manieren om afasie beter bekend te maken. Tijdens de Week van de Afasie haalden we bijvoorbeeld met een speciaal georganiseerde verkoop ruim 500 euro op voor onderzoek naar afasie! Al met al is het natuurlijk een enorme klus en neemt het heel wat tijd in beslag. Maar ik doe dit allemaal voor mijn man, dat is mijn drijfveer. Die trekt me er elke keer weer doorheen. In die zin zie ik mezelf ook eigenlijk niet echt als vrijwilliger, maar eerder als verkondiger!”

Lees het verhaal

Kees en Inge

Kees en Inge hebben zich aan het begin van de coronaperiode ingeschreven als vrijwilligers bij de Vrijwilligervacaturebank van Hart voor Woerden. Zij hebben sindsdien een aantal keer mensen geholpen met het onderhouden van de tuin en weten nu zeker dat zij voorlopig nog wel vrijwilliger blijven. “We werden door een kennis naar de vacaturebank van Hart voor Woerden gewezen en vanaf daar verliep het eigenlijk vrij vlotjes. We vinden het allebei heel leuk om in de tuin te werken, maar hebben zelf een klein tuintje. Leuk dus om dan een keer andermans heg onder handen te kunnen nemen. Of de door de brievenbus gegroeide coniferen te snoeien!

Lees het verhaal

Wims verhaal

Wim is een van de vrijwilligers bij Kwadraad en helpt mensen met hun administratie. Hij doet dit vrijwilligerswerk al ruim twintig jaar en is met 83 jaar de oudste vrijwilliger van Kwadraad! “Toen ik met pensioen ging had ik twee opties: naar Spanje vertrekken en Spaans leren of hier blijven en op  sociaal vlak aan het werk gaan. Ik ben geen stilzitter, dus de keuze was vrij vlot gemaakt. Ik besloot mij te verdiepen in sociale dienstverlening na als ingenieur te hebben gewerkt en vond al snel mijn draai in deze sector.

Lees het verhaal

Wilma's verhaal

Wilma had opeens een heleboel vrije tijd toen de kapel, waar zij vrijwilliger is, in maart dichtging. Ze besloot een aantal van haar zelfgemaakte kaarten te verspreiden onder ouderen die in verzorgingstehuizen zaten en geen bezoek meer mochten ontvangen. Wat begon met 130 kaarten groeide uit tot een project waarvoor uiteindelijk 5.000 kaarten zijn verzonden! "Na mijn oproep via RPL Woerden en RTV Utrecht ontplofte het project. Toen boden allerlei mensen uit de regio's Woerden en Utrecht hun (zelfgemaakte) kaarten aan voor dit project. Sommigen stuurden zelfs leuke knutsels op, zoals zelfgehaakte hartjes! Het is ook niet om aan te zien hoe mensen, die vaak geen idee hebben van waarom hun familie opeens niet meer op bezoek kon komen, opgesloten werden in die verzorgingstehuizen. Daarom zette ik dit project op, om hen een hart onder de riem te steken.

Lees het verhaal

Skype hulp voor ouderen

Rick Lekkerkerker plaatste een vraag op de Facebookpagina Coronahulp:"Door de coronacrisis mogen de ouderen in verzorgingshuizen geen bezoek meer ontvangen. Nu heb ik het verzoek gekregen of ik een aantal(5) tablets/laptops kan regelen. Op deze manier kunnen de ouderen via een beeldverbinding communiceren met hun dierbare". Lois en Fem boden ieder een tablet aan en Hart voor Woerden drie laptops. Rick heeft de apparatuur opgehaald, software bijgewerkt en afgeleverd bij de welzijnsafdeling van De Thuynen in Woerden. Ouderen kunnen nu met de tablets en laptops skypen met kinderen en familie. Fantastisch geregeld, Rick, bedankt voor je bemiddeling!

Lees het verhaal

Hulp in Harmelen

Harmelen zorgt goed voor elkaar, ook in deze tijd. Zo maakten Frans, Helga en Ilse tot maandag elke doordeweekse ochtend muziek op straat om de inwoners weer moed te geven. Door de nieuwe maatregelen kan het in deze vorm helaas niet meer doorgaan maar ze bedenken vast weer een creatief alternatief.

Lees het verhaal

paraceta-molletje

Richard Stouthart van drogist Stouthart roept mensen op paracetamol in te leveren voor mensen die het echt nodig hebben. De afgelopen week zagen we foto’s van lege rekken en schappen in verschillende supermarkten en winkels. Eén van de producten die bij veel winkels op is, is paracetamol. Woerdense ondernemer Richard Stouthart wil mensen helpen die echt paracetamol nodig hebben.

Lees het verhaal